EN   FR   IT   SR   HR
O meni

 

Zovem se Boba i licencirani sam turisticki vodic za Francusku. Radim kao lincencirani turisticki vodic na Azurnoj obali (Côte d’Azur) i u Provansi (prelepom jugoistocnom delu Francuske u kome zivim i koga toliko volim da zelim da ga pokazem i podelim sa svima) i u Parizu (gradu gde sam studirala, radila i zivela 12 godina). Tecno govorim engleski, francuski, italijanski, i naravno, moj maternji jezik srpsko-hrvatski.

Posao licenciranog turistickog vodica je ustvari sve ono sto volim i sto me interesuje: istorija, knjizevnost, umetnost, arhitektura, filmska umetnost, psihologija i, naravno, putovanja. Takodje, taj posao mi pruza jedan od najboljih nacina da  upoznam ljudi iz razlicitih kultura i profesija i da sa njima podelim sve ono sto ja znam o Francuskoj (zemlji “gde svako misli da je Napoleon” (!) kako to rece Fitzgerald u svom romanu “Tender is the Night’), a pogotovo o juznoj Francuskoj gde zivim.

Pa, tako, ako sanjate da pobegnete daleko od svega i da se prepustite carima Azurne Obale, Provanse ili Pariza, priduruzite mi se i uverite se kako ono sto volimo i radimo sa strascu zaista moze da ucini razliku izmedju dobrog i nezaboravnog iskustva.

Imala sam priliku da ucestvujem u snimanju BBC reportaze “Great Continental Railway Journeys” i da radim sa njihovim poznatim voditeljem Majkl Portilom (Michael Portillo), koga sam pratila u toku njegovog putovanju po Azurnoj obali, objasnjavajuci njemu i njegovim gledaocima kako su Englezi, a pogotovo kraljica Viktorija, doprineli velikoj popularnosti francuske rivijere (pogledajte isecak iz BBC reportaze). 

Čuveni američki radio i TV voditelj Rick Steves, jedan od najprodavanijih autora knjiga-vodiča za putovanja, preporucuje moje usluge turistickog vodica u tri njegove knjige za : "Provansu i Azurnu Obalu", "Francusku" i "Evropu" ( Avalon Travel Publishing, ed. 2013 & 2014).

Pomoci cu vam da isplanirate vas odmor tako da odgovara vasim interesovanjima i ukusima; pruzicu vam informacije i objasnjenja; ispricacu vam interesantne detalje i pokazacu vam nova mesta, muzeje i kulturne spomenike; otkricu vam cari rafiniranih kulinarskih specijaliteta, gurmanskih delikatesa i vina sa juga Francuske, .... - Ukratko: pomoci cu vam da sto vise otkrijete a da sto manje izgubite vremena na Azurnoj obali, u Provansi ili u Parizu. 

Putovanja nisu samo liste mesta koje smo posetili vec onih par intimnih momenata koje smo podelili sa osobama koje smo imali prilike da upoznamo u tim dalekim mestima. – Nadam se da cu imati prilike da vas upoznam jednog dana...***Rodjena i odrasla u bivsoj Jugoslaviji, pocela sam da putujem u 18-oj godini i od tada sam zivela i studirala u Engleskoj, Francuskoj i Italiji. Magistrirala sam na engleskim studijama (Estetika i savremeno englesko pozoriste) na pariskoj Sorboni gde sam takodje diplomirala filmske studije, francuski jezik i srpsko-hrvatski jezik. Moje profesionalno iskustvo se sastoji od akademskog istrazivanja, predavanja, prevoda, filmske produkcije, organizovanja dogadjaja i komunikacije,... i pravljenja sapuna(!).